Intrebari si Raspunsuri despre Celulele Stem

De ce exista o asemenea controversa cand vine vorba de cercetarea celulelor stem embrionare?

In prezent, singura metoda cunoscuta prin care se poate obtine un numar nelimitat de celule stem este acea de a folosi vechi embrioane din clinicile de fertilizare care altfel ar fi distruse. Desi aceste embrioane nu s-au aflat niciodata propriu-zis in uter si nu au devenit niciodata un fetus, unii dintre oameni se opun acestei cercetari, deoarece considera ca embrionul poate fi echivalat din punct de vedere moral cu o fiinta umana.

Cum pot fi folosite celulele stem pentru a trata boli si rani?

Dupa ce aceste celule stem sunt scoase din embrion, ele continua sa se divida in laborator, formand mai multe copii, care sunt cunoscute si drept linii de celule stem. Ele pot fi expuse anumitor conditii de crestere pentru a dezvolta celulele stem dorite, precum ar fi celulele musculare.

Am auzit de clonare terapeutica sau tranfer somatic de celule nucleare – ce este acest lucru?

Transferul de celule nucleare presupune transplantarea materialului genetic a unui pacient din ceva atat de simplu precum celulele pielii in oua fertilizatoare, cu scopul de a creste pacientilor numarul de celule stem.
Sperma nu este implicata, asa ca fertilizarea nu are loc in aceasta procedura. De asemenea, deoarece grupul de celule din care sunt derivate celulele stem nu sunt implatate in uter, nu se poate vorbi nici de un fetus.
Transferul de celule nucleare a promis multe terapiilor, intrucat celulele stem au un AND identic cu pacientul, evitandu-se astfel situatiile de respingere din partea organismului primitor. Procedeul este de asemenea o unealta critica pentru crearea de boli specifice celulelor in linie care pot fi studiate in vitro, adica in afara corpului, pentru a invata cum anumite boli complexe se pot dezvolta, dar si pentru a intelege cum anumite droguri sau medicamente pot afecta procesul bolii. Procedeul s-a dovedit a fi unul bun cand vine vorba de celule animale, dar inca nu a fost estat pe celule umane.

Totusi este vorba tot de clonare, nu-i asa?

Exista o mare diferenta intre clonarea reproductiva si clonarea terapeutica.
Clonarea reproductiva implica creerea unui embrion si implantarea practica a acestuia in interiorul unui uter. Este foarte putin probabil ca acest lucru sa functioneze pentru oameni, atat din cauza unor motive etice, cat si stiintifice, dar o mana de oameni de stiinta se opun chiar si incercarii procedeului. Clonarea terapeutica implica un embrion, insa acesta nu este niciodata implantat in uter si este folosit doar pentru a crea celule stem, nu o fiinta umana.
Multe tari, impreuna cu state din America au deja o legislatie prin care se permite clonarea terapeutica in timp ce continua sa interzica clonarea reproductiva. Majoritatea oamenilor de stiinta sustin interdictia legata de clonarea reproductiva.

Cum a fost afectata cercetarea in privinta celulelor stem embrionare de catre politicile de administrare actuale?

Conform politicilor de administrare, doar liniile de celule stem create inainte de 9 august 2001 pot fi studiate cu ajutorul unor fonduri federale. Desi initial s-a spus ca mai mult de saizeci de astfel de linii intrunesc cerintele, mai multi cercetari din domeniu considera ca numarul este mult prea mare. Institutul National de Sanatate a declarat ca in prezent doar douazeci si doua de linii de celule stem sunt destinate cercetarilor. Desi multe dintre aceste politici au aprobat liniile ca fiind destinate cercetarii de baza, exista insa limitari in ceea ce priveste utilizarea lor, din cauza unor varii motive, printre care se numara si lipsa unei diversitati genetice, anomalii si caracteristici de dezvoltare sarace. Asadar, daca potentialul terapeutic al celulelor stem va fi atins, cercetatorii vor fi nevoiti sa lucreze si cu noile linii. Acest lucru nu poate fi insa facut cu ajutorul fondurilor din partea Institutului National de Sanatate, care reprezinta si principalul venit pentru cercetarile din laboratoarele din Ameica, iar cercetatorii trebuie sa se bazeze pe sprijinul filantropic privat.


Cand vor duce cercetarile de celule stem la noi leacuri pentru boli?


Terapiile limitate bazate pe celule stem sunt deja foarte raspandite in diverse clinici, sub forma de transplanturi de maduva osoasa si sange din cordonul ombilical. Aceste proceduri, care salveaza numeroase vieti in fiecare an demonstreaza validitatea transplanturilor cu celule stem si ideea conceptului terapeutic. Succese similare ar trebui sa fie posibile si cu celule stem nelimitate pentru alte tipuri de boli, dar este imposibil de prezis cat de curand se va intampla acest lucru.

Au fost folosite celule stem nelimitate pentru tratarea anumitor boli ale fiintei umane?

Nu inca. Desi cercetarea celulelor stem embrionare arata un potential important, domeniul este inca unul nou – celule stem embrionare umane a fost identificate pentru prima data in anul 1998. Mai mult de atat, in Statele Unite si alte cateva tari, progresul a fost incetinit din cauza restrictiilor de fonduri si a controverselor politice.

Pot fi gasite celulele stem embrionare si altundeva decat in embrion?

Probabil ca nu. Acest tip de celule este prezent doar pentru o perioada limitata de timp in primele stadii de crestere. Dupa aceasta perioada, procesul de dezvoltare nu pare sa ceara celule care formeaza atat de multe tipuri de celule si tesuturi, asa ca celulele nelimitate dispar. Totusi, au fost realizate cateva rapoarte foarte interesante legate de celule care arata cateva legaturi cu celulele stem nelimitate. Surse de aici includ lichidul amniotic ce inconjoara fatul in celule rare din sistemul sanguin, anumite tipuri de celule grase si chiar o mica cantitate de pasta de dinti care ramane in dintii copiilor pana ce ii pierd. Desi este un lucru interesant din punct de vedere stiintific, nici una dintre aceste celule nelimitate nu s-au dovedit capabile sa faca ceea ce celulele nelimitate fac in general. Asadar, in timp ce raman importante in ceea ce priveste studiul in laborator, ele nu ar trebui sa fie vazute ca inlocuitoare penru celulele stem nelimitate embrionare.

Care sunt celulele din sangele cordonului ombilical, cunoscut de asemenea drept placenta?

Placenta este un organ complet dezvoltat si reprezinta o sursa a una sau doua tipuri de celule stem adulte limitate, sangele producand celule stem si probabil cateva tesuturi de celule conective. In momentul nasterii, e posibil sa salvati sau sa donati aceste celule stem pentru posibile transplanturi in urma carora sa fie vindecate boli de sange la copiii mici sau puteti sa le donati pentru cercetare.