Top 10 lucruri pe care vrei sa le stii despre tratamentele cu celule stem

Multe dintre clinicile ce ofera tratamente pe baza de celule stem fac afirmatii despre ce pot si ce nu pot face acestea, multe dintre ele neavand o baza stiintifica pentru a le sustine. Informatiile din acest articol incearca sa lamureasca 10 dintre cele mai larg raspandite afirmatii.

1. Exista mai multe tipuri de celule stem – fiecare deintre ele avand un scop propriu

Exista mai multe tipuri diferite de celule stem care provin din zone diferite ale corpului sau se formeaza in perioade diferite ale vietii noastre. Acestea includ celulele stem embrionale, care exista doar in primele stagii ale dezvoltarii si diverse tipuri de "tesuturi –specifice" sau celule stem "adulte" ce apar de-a lungul dezvoltarii fetale si raman in corpurile noastre de-a lungul vietii.

Corpurile noastre folosesc tipuri diferite de celule stem specifice tesuturilor care se potrivesc unui scop particular. Celulele stem specifice tesuturilor au un potential limitat si produc doar tipurile de celule ce se gasesc in tesuturile de unde acestea sunt derivate. De exemplu, celulele stem care formeaza sangele( numite si celule stem hematopoietice) aflate in maduva osoasa, regenereaza sangele, in timp ce celulele stem neuronale, aflate in creier, genereaza celulele creierului. O celula stem neuronala nu va putea da nastere spontan unei celule sangvinice si, de asemeni, o celula stem hematopoietica nu va face spontan o celula neuronala. Totusi, este putin probabil ca un singur tip de celula sa poata fi folosita pentru tratarea mai multor boli sau a celor care nu au legatura cu tipul acestora. Aveti grija la clinicile care ofera tratamente cu celule stem care provin din alta parte a corpului decat cea care trebuie tratata.

2. Un singur tratament cu celule stem nu va functiona pentru mai multe boli sau conditii fara legatura intre ele

Asa cum s-a explicat mai sus, fiecare tip de celula sem indeplineste anumite functii specifice in organism si nu se poate astepta de la acestea sa dea nastere tipuri de celule apartinand altor tesuturi. Este putin probabil ca un tratament cu un singur tip de celule stem sa poata trata mai multe conditii medicale, ca diabetul si boala Parkinson. Cauzele care stau la baza acestori boli sunt foarte diferite si tipuri diferite de celule vor trebui inlocuite pentru a se trata fiecare conditie. Este crucial ca tipurile de celule folosite ca tratament sa fie apropiate respectivei boli sau conditii.

Este posibil ca intr-o zi, celulele stem embrionare sa poata fi folosite pentru tratarea unei arii largi de boli umane. Totusi, in acest moment, celulele stem embrionare singure nu pot fi folosite direct pentru terapii, deoarece acestea pot cauza tumori si pentru ca este putin probabil ca acestea sa devina celulele necesare pentru a putea regenera tesutul. Ar trebui ca acestea sa fie, in primul rand, fortate pentru a se dezvolta in tipuri de celule specifice inainte de transplant. Atunci cand o clinica ofera tratamente pentru o varietate mare de boli axandu-se pe un singur tip de celule, ar trebui sa va ridicati un semn mare de intrebare.

3. In acest moment exista foarte putine terapii cu celule stem acceptate la scara larga

Aria de boli in care tratamentele cu celule stem facute in clinici responsabile s-au aratat a fi benefice este extrem de restrictiva. Cel mai bine definit si cel mai des folosit tratament este transplantul cu celule stem sangvine, pentru tratarea bolilor si conditiilor sangelui si ale sistemului imunitar sau pentru restaurarea sistemului circulator dupa tratamentul pentru anumite tipuri de cancer. Cateva boli sau rani ale oaselor, pielii si corneei pot fi tratate cu grefe de tesuturi ce depind de celulele stem din aceste organe. Aceste terapii sunt, de asemeni, general acceptate ca fiind sigure si efective, de catre comunitatea medicala.

4. Doar pentru ca cineva spune ca celulele stem l-au ajutat, nu inseamna ca asa a fost

Exista trei motive principale pentru care o persoana se poate simti mai bine, aceasta stare neavand actualmente legatura cu tratamentul cu celule stem: efectul placebo, tratamentele paralelel si fluctuatiile naturale ale bolii sau ale conditiei. Dorinta intensa sau credinta ca un tratament sa functioneze poate face o persoana sa creada ca intr-adevar se intampla astfel si chiar sa experimenteze schimbari fizice pozitive, ca o imbunatatire a miscarilor sau mai putina durere. Acest fenomen este cunoscut drept efectul placebo. Chiar si o discutie pozitiva purtata cu un doctor poate face o persoana sa simta imbunatatiri. De asemeni, alte tehnici aplicate pe perioada tratamentului cu celule stem – ca schimbari ale dietei, relaxarea, terapia fizica, medicatia, etc – poate face o persoana sa se simta mai bine fara ca celulele stem sa aiba vreun efect asupra acestei stari. In acelasi timp, severitatea unor simptome ale multor boli se pot schimba de-a lungul timpului, rezultand in imbunatatiri sau declinuri temporare, care pot complica interpretarea efectivitatii tratamentului cu celule stem. Acesti factori sunt atat de des intalniti incat, fara testele efectuate intr-o clinica de control specializata, unde un grup ce primeste tratamentul este atent comparat cu un altul ce nu il primeste, este foarte dificil sa fie determinat efectul real a oricarei astfel de terapii. Aveti grija la clinicile care isi masoara rezultatele sau isi fac publicitate prin folosirea parerilor clientilor.

5. O mare parte dintre motivele pentru care dezvoltarea unor noi terapii cere timp este pentru ca stiinta, insasi, este un proces lung si dificil

Stiinta, in general, este un proces care cere timp si implicare. Pentru a intelege ceea ce nu functioneaza bine intr-o boala sau o rana si cum se poate repara acest lucru, este nevoie de timp. Ideile noi trebuiesc testate, intai, intr-un laborator si, de multe ori, acestea nu functioneaza. Chiar si atunci cand s-au stabilit pasii de baza, transpunerea lor intr-un tratament medical efectiv este un proces lung si dificil. Ceva ce pare promitator in celulele cultivate poate da gres in terapia pe animale si ceva ce functioneaza la testele pe animale poate da gres atunci cand este incercata pe oameni. Odata ce terapia este testata pe oameni, asigurarea sigurantei pacentului devine o problema principala, insemnand ca terapia se testeaza, intai, pe foarte putini oameni, pana cand siguranta si efectele secundare sunt mai bine intelese.
Daca un tratament nu a fost elaborat cu grija, bine studiat si trecut prin testele preclinice si clinice necesare, este putin probabil ca acesta sa aiba efectele dorite. Mai ingrijorator este ca acesta ar putea sa inrautateasca simptomele bolii sau sa aiba efecte secundare periculoase.

6. Pentru a putea fi folosite in tratamente, celulele stem vor trebui sa fie instruite pentru a se comporta in anumite moduri

Transplantul de maduva osoasa este, in general, de succes, deoarece li se cer celulelor sa faca exact scopul pentru care acestea au fost facute, sa creeze mai mult sange. Pentru alte conditii, s-ar putea sa dorim ca aceste celule sa se comporte intr-un mod diferit fata de cel in care ar functiona in mod normal in organism. Unul dintre cele mai mari impedimente in calea terapiilor cu celule stem de succes este sa le faci sa se comporte in modul dorit. De asemeni, odata transplantate in corp, celulele au nevoie sa se integreze si sa functioneze in acord cu celelalte celule ale corpului. De exemplu, pentru a trata multe conditii neuronale, celulele implantate vor trebui sa se transforme in tipuri specifice de neuroni si sa functioneze in asa fel incat sa stie cu care neuroni sa se conecteze si cum sa realizeze aceste conexiuni. Inca invatam despre redirectionarea celulelor stem pentru a deveni tipurile de celule corecte, pentru a creste doar atat cat este nevoie si despre cele mai bune medote de transplant ale lor. Descoperirea tuturor acestor aspecte ne va lua mult timp. Este nevoie sa aflam, intr-un fel, cum putem face celulele sa stie unde sa mearga si ce trebuiesc sa faca pentru a trata o anumita conditie.

7. Doar pentru ca celulele stem provin din corpul tau, nu inseamna ca sunt sigure

Fiecare procedura medicala are riscurile sale. In timp ce este putin probabil sa ai un raspuns imun la propriile tale celule, procedura folosita pentru recoltarea, cresterea si livrarea celulelor are un potential risc. Din momentul in care celulele parasesc corpul tau, acestea pot fi subiect al unui numar de manipulari ce le pot schimba unele caracteristici. Daca acestea sunt crescute intr-o cultura (un proces numit expansiune) , celulele pot pierde mecanismul normal ce controleaza cresterea sau pot pierde abilitatea de a se specializa in tipurile de celule de care ai nevoie. Celulele se pot contamina cu bacterii, virusi sau alti agenti patogeni ce pot cauza boli. Procedurile prin care se extrag sau se transplanteaza celulele este, de asemeni, insotita de riscuri, de la aparitia unei infectii si pana la ranirea tesutului in care acestea sunt injectate.

8. Pot exista pierderi daca incercati un tratament nedovedit stiintific

Cateva dintre conditiile pe care clinicile pretind ca le pot trata prin celule stem sunt considerate incurabile prin alte mijloace. Este usor de inteles de ce oamenii pot simti ca nu au nimic de pierdut prin incercarea unui tratament care nu a fost dovedit stiintific a fi functional. Totusi, exista riscuri foarte reale de a dezvolta complicatii, atat imediate cat si pe termen mai lung, pe cand sansa de a experimenta vreun beneficiu este una foarte mica. Intr-un caz publicat, un tanar baietel a dezvoltat tumori cerebrale ca rezultat al unui tratament cu celule stem. Participarea la un tratament nedovedit stiintific corespunzator poate face ca o persoana sa nu mai fie eligibila pentru alte tratamente clinice pe viitor. Unde costul este unul ridicat, pot fi implicatii financiare pe termen lung pentru pacient, familia acestuia si comunitate. Daca este implicata si calatoria, exista si alte consideratii, printre care si aceea de a fi departe de familie si prieteni.

9. Un tratament experimental oferit spre vanzare nu este acelasi ca un studiu clinic

Faptul ca o procedura este experimentala nu inseamna, automat, ca aceasta este parte a unui studiu stiintific sau a unui studiu clinic. Un studiu clinic facut cu responsabilitate poate fi caracterizat de o serie de caracteristici cheie. Exista date preclinice care atesta ca tratamentul a fost testat si ca acesta este destul de probabil sa fie sigur si eficient. Inainte de a fi inceput, acesta este revizuit de un grup independent ca Comisia de medicina sau de comitetul edic medical ce protejeaza drepturile pacientilor, si, in multe tari, un studiu este revizuit si aprobat de o agentie nationala de reglaje, ca Agentia Medicala Europeana (AME) sau U.S. Food and Drug Administration (FDA). Studiul, in sine, este creat pentru a raspunde unor intrebari specifice despre un tratament nou sau o modalitate noua de a folosi un tratament curent, deseori cu un grup de control cu care este comparat grupul de oameni ce a primit noul tratament. In mod normal, costul unui nou tratament si monitorizarea acestuia este suportat de compania ce dezvolta tratamentul sau de fondurile locale sau nationale guvernamentale. Aveti grija la tratamentele scumpe ce nu au trecut cu succes prin testele clinice.

Studiile clinice conduse cu responsabilitate sunt critice pentru dezvoltarea unor noi tratamente, din moment ce acestea ne permit sa aflam daca sunt sigure sau eficiente.

10. Stiinta celulelor stem este intr-o continua dezvoltare

Stiinta celulelor stem este extraordinar de promitatoare. Au fost facute progrese mari in tratarea bolilor si diferitelor conditii ale sistemului circulator sangvin prin folosirea celuleor stem ce creeaza sangele, acest lucru dovedindu-ne cat de puternice sunt terapiile prin celule stem. Oamenii de stiinta din intreaga lume cauta moduri pentru recoltarea celulelor stem si folosirea lor pentru a invata mai multe despre ele, pentru diagnoza si pentru tratarea diferitelor boli si conditii medicale. In fiecare zi, oamenii de stiinta muncesc la noi modalitati pentru a modela si controla diferite tipuri de celule stem in feluri care ne duc cat mai aproape de dezvoltarea unor noi tratamente. Multe tratamente potentiale sunt, in prezent, testate pe cobai si cateva au fost, deja, trecute prin teste clinice. In Februarie 2010, compania britanica Reneuron a anuntat ca a primit aprobarea pentru a conduce o prima faza a unui studiu clinic ce studiaza tratarea atacurilor prin celule stem neuronale. Primul tratament pentru leziuni acute ale maduvii spinarii bazat pe celule stem embrionale a primit autorizatie pentru Faza I de studii clinice de la U.S. Food and Drug Administration (FDA).

Desi uneori este greu de vazut, stiinta celulelor stem merge inainte. Suntem foarte optimisti ca terapiile prin celule stem vor fi, intr-o zi, valabile pentru tratarea unei arii largi de boli umane si conditii medicale.