Transplantul de Celule Stem

Definitie

Un transplant de celule presupune o infuzie de celule stem sanatoase in corpul tau. Acest tip de proces poate fi necesar daca maduva ta osoasa se opreste din a functiona si nu produce destule celule stem sanatoase. Un transplant de celule stem iti poate ajuta corpul sa faca destule celule albe din sange, celule rosii din sange sau trombocite si reduce riscul de aparitie a unei infectii, anemii sau sangerari.
Desi procedura de a-ti umple corpul de sange formator de celule este numit in general transplant de celule stem, ea este numita de asemenea si transplant de maduva osoasa sau transplant de sange din cordonul ombilical, depinzand de sursa celulelor stem. Transplanturile de celule stem pot folosi celule din propriul tau corp, autoglot de transplant de celule stem, sau pot utiliza celule de la donator, transplant de celule stem alogene.

De ce este facut?

Transplantul de celule stem este folosit pentru a trata oameni ale caror celule stem au fost avariate de boli sau de tratamentele pentru anumite afectiuni. Oamenii care sufera de afectiuni canceroase maligne, dar si afectiuni canceroase benigne pot beneficia de un transplant de celule stem.
Un transplant de celule stem iti poate ajuta corpul sa:
-inlocuiasca maduva osoasa care nu mai functioneaza. De exemplu, in anemia aplastica, o conditie necanceroasa, maduva dumneavoastra osoasa nu produce destule celule sanguine noi. O procedura de transplant de celule stem distruge prima data maduva osoasa care nu functioneaza prin intermediul unor medicamente foarte puternice sau cu ajutorul radiatiilor si apoi celule stem sanatoase sunt infuzate. Daca totul merge bine, noile celule stem migreaza catre maduva osoasa si aceasta incepe sa functioneze normal din nou.
-distruga maduva osoasa nesanatoasa care ar putea contine celule canceroase. In cazul cancerului, precum leucemie, o procedura de transplant de celule stem poate ajuta in primul rand la eliminarea celulelor canceroase din maduva osoasa. Cand celulele stem sanatoase sunt transferate, productia normala de celule poate fi reluata. In plus, factorii imuni din celulele transplantate pot ajuta la distrugerea oricaror celule canceroase ce ar fi putut ramane in maduva dumneavoastra osoasa.

Riscuri

Un transplant de celule stem poate include numeroase riscuri de complicatii, unele dintre acestea putand fi chiar fatale. Desi putini oameni au probleme din cauza transplanturilor de celule stem, altii indura teste si repetate spitalizari.
Complicatiile care pot aparea in urma unui transplant de celule stem includ:
grefa contra gazdei bolii
insuficienta de celule stem
organe periclitate
cataracta
tipuri de cancer secundar
moarte
Doctorul dumneavoastra va poate explica riscurile unei complicatii ce pot aparea in urma unui transplant de celule stem. Impreuna veti cantari riscurile si beneficiile, pentru a putea decide daca un transplant de celule stem este potrivit pentru dumneavoastra.
Graft contra bolii gazdei – un potential risc atunci cand celulele stem vin de la donatori
Daca optati pentru un transplant care presupune ca celulele sa vina de la un donator, adica un transplant de celule alogenic, atunci ati putea risca. Aceasta conditie apare atunci cand celulele stem donate de catre cineva va ataca corpul. Graft versus gazda bolii poate fi o actiune blanda sau severa. Se poate ivi la putin timp de la transplant sau la o distanta de luni ori ani.
Graft versus gazda bolii poate cauza mancarimi de piele, dureri abdominal, diaree, ameteli si stari de voma. In alte cazuri, poate cauza alte complicatii si boli cornice. Doctorul dumneavoastra va monitoriza semenele si simptomele indeaproape.

Cum sa va pregatiti

Teste pre-transplant si proceduri

Atunci cand celulele donatorului devin disponibile, veti trece prin mai multe teste si proceduri pentru a fi clarificata exact starea dumneavoastra de sanatate si conditia pe care o aveti si pentru ca doctorii sa fie siguri ca sunteti pregatiti pentru transplant.
In plus, un cateter intravenous este de obicei implantant chirurgical, in general in apropiere de piept si de gat. Acest procedeu este numit in general ‘linie centrala’ si ramane acolo pe durata intregului tratament. Prin aceasta linie centrala vor fi transplantate celulele stem, urmand a fi infuzate. Linia centrala este de asemenea utilizata pentru a fi luate probe de sange, pentru chimioterapie, dar si pentru transfuzii de sange si asigurarea alimentatiei, daca este necesar.

Procesul de climatizare

Dupa ce s-a terminat perioada de pre-transplant si au fost realizate toate testele si procedurile necesare, veti incepe un proces care se numeste climatizare. In timpul climatizarii, veti face chimioterapie si posibile radiatii pentru:
-a distruge celulele canceroase
-suprima sistemul imunitar astfel incat corpul dumneavoastra sa nu respinga celulele stem transplantate
Tipul de climatizare prin care veti trece depinde de un numar de factori, printre care se numara si boala dumneavoastra, starea de sanatate in general si tipul de transplant planuit – indiferent ca veti primi celule stem de la un donator sau de la propriul corp.
In unele dintre cazuri, procesul de climatizare include doze ridicate de chimioterapie si radiatii pentru intreg corpul. In alte situatii insa, procesul de climatizare poate include doar o doza mare de chimioterapie si radiatii deloc. Tipul de climatizare depinde de circumstantele unice din cazul fiecarui pacient.
Printre efectele secundare ale climatizarii sunt incluse:
-stari de ameteala si voma
-diaree
-pierderea parului
-rani la gura sau ulcer
-infectii, precum pneumonie
-sangerari
-lipsa fertilitatii sau chiar sterilitate
-anemie
-oboseala
-cataracta
-cedari din partea anumitor organe, precum inima, ficatul sau plamanii
-tipuri de cancer secundar
Puteti lua anumite medicamente pentru a reduce din aceste efecte secundare.

Transplanturile de mini celule stem

O climatizare mai putin intensa este posibila prin intermediul a ceea ce se numeste transplantul de mini celule stem. El este de asemenea numit reducerea conditiei intense de transplant .
Reducerea conditiei intense de climatizare nu incearca sa ucida toate celulele canceroase care ar putea exista in corpul dumneavoastra. In schimb, se bazeaza pe imunitatea sistemului de celule al donatorului care se poate lupta cu celulele dumneavoastra canceroase.
Un process mai putin intens din regimul de climatizare poate fi mai atractiv deoarece implica mai putine complicatii amenintatoare care sa dureze toata viata. Dar acest tip de transplant nu este potrivit pentru toate situatiile. Transplanturile de mini celule stem sunt folosite de obicei pentru oamenii care nu pot indura conditii mai dure, precum persoane cu o sanatate mai subreda sau oamenii care nu au boli ce avanseaza foarte repede.

La ce va puteti astepta in timpul transplantului de celule stem?

Transplantul de celule stem implica infuzarea sau injectarea celulelor stem care vin din partea donatorului prin linia centrala. Acest procedeu dureaza in general de la una pana la cinci ore. Celulele stem transplantate isi vor face drum catre maduva dumneavoastra osoasa, unde incepe procesul de formare a unei noi maduve osoase si a celulelor stem. Poate dura cateva saptamani, totusi, pentru ca sangele dumneavoastra sa inceapa sa se recupereze.
Maduva osoasa sau celulele stem sanguine care au fost inghetate si decongelate contin un conservant care protejeaza celulele. Chiar inainte de transplant puteti primi medicamente pentru a reduce efectele secundare care pot aparea. Printre acestea se numara:
greata
febra
friguri
urticarie
Nu la toata lumea se manifesta efectele secundare, iar pentru unele persoane, efectele secundare sunt minimale.

Dupa transplantul de celule stem

Dupa transplantul de celule stem puteti sta in spital pana sangele dumneavoastra se recupereaza sau puteti sa va intoarceti acasa, dar sa ramaneti sub o atenta grija medicala. Unii oameni pot pleca din spitale la trei, patru sau cinci saptamani de la interventie, iar altii trebuie sa suporte o mai lunga perioada de spitalizare. Unele facilitati legate de transplant cer ca recipientele transplantului sa ramana in apropiere pentru o monitorizare atenta.
In zilele si saptamanile de dupa transplantul de celule stem, puteti face multe dintre aceleasi tipuri de teste si proceduri ca inainte de interventie, pentru ca starea dumneavoastra sa fie atent monitorizata. Puteti avea nevoie, de asemenea de suplimente nutritive pentru a compensa greata si diareea.
Pentru a combate variate complicatii, veti fi nevoiti sa luati numeroase medicamente. De asemenea, e posibil sa aveti nevoie de transfuzii periodice de celule sanguine rosii si de trombocite pana cand maduva dumneavoastra osoasa incepe sa produce destule celule singura.

Rezultate

De obicei dureaza in jur de un an pentru ca sangele dumneavoastra si imunitatea sistemului sa isi revina la nivelul normal dupa un asemenea transplant de celule stem. In general, recuperarea de la un transplant de celule stem care foloseste propriile dumneavoastra celule este mai rapida decat in cazul in care celulele vin de la un donator.


Un transplant de celule stem poate vindeca diferite boli si ii poate pune in remisie pe altii. Majoritatea persoanelor care au un transplant de celule stem se asteapta ca procedura sa le lungeasca viata, iar de mult ori chiar asa se intampla.


Unii oameni trec printr-un transplant de celule stem cu foarte putine efecte secundare sau complicatii. Altii insa intampina numeroase probleme, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Severitatea efectelor secundare si succesul unui transplant de celule stem variaza de la persoana la persoana.


Majoritatea persoanelor care au parte de un transplant de celule stem, iar boala nu recidiveaza se bucura de calitatea vietii la cote maxime. Multi sunt capabili sa se intoarca la lucru sau la scoala si sa isi reia activitatile normale.